Witam. Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na jajecznicę na słodko z jagodami. Ostatnio dość często wykorzystuje tę opcję na śniadanie.

Jajecznica na słodko z jagodami.

Jajecznica na słodko z jagodami.

Potrzebne składniki (gramatura dobrana pod moją dietę):
– 4 całe jajka rozmiar „L”
– 50 g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
– 150 g jagód
– słodzik, ewentualnie stewia lub ksylitol

Potrzebna składniki.

Potrzebne składniki.

Wykonanie:
Do garnka wsypujemy 50 g płatków owsianych. Zalewamy je odrobiną wrzątku, tak aby płatki zostały zmiękczone. Wody nalewamy maksymalnie do poziomu płatków, ponieważ jej nadmiar będzie utrudniał nam późniejsze smażenie. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty, tak aby płatki zmiękły.

Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku i dajemy na 2-3 minuty pod przykrycie.

Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku i dajemy na 2-3 minuty pod przykrycie.

Następnie dodajemy 4 całe jajka i słodzik (5 tabletek lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie). Zawartość garnka dokładnie mieszamy, po czym wlewamy na rozgrzaną teflonową patelnię, która wcześniej została spryskana beztłuszczowym pamem do smażenia (np. firmy Oli-Oli). Możemy smażyć na oleju rzepakowym lub ryżowym, ale musimy się wówczas liczyć z tym, że podbije to nam kaloryczność posiłku. Następnie wszystko smażymy jak zwykłą jajecznicę. Po zdjęciu z patelni mieszamy z jagodami.

Smacznego :)

Wartości odżywcze jajecznicy:

-572 kcal
Białko: 35,5 g
Węglowodany: 50,6 g
Tłuszcze: 25,3 g

Opcja mniej kaloryczna:

Jeśli ktoś jest na redukcji i musi oszczędnie gospodarować kaloriami to może 4 jajka zamienić na 1 całe jajko i 4 białka jaj. Wówczas kaloryczność i makroskładniki diety będą przedstawiać się następująco:

-404 kcal
Białko: 29,9 g
Węglowodany: 50,6 g
Tłuszcze: 9,2 g

Pozdrawiam Maciek Gąsiorek.
jaktrenowac.blog.pl

Autor: Maciek Gąsiorek