Dieta nie boli (4): Przepis na niskowęglowodanowe ciasto orzechowo- kokosowe.

Witajcie. Przedstawię Wam dzisiaj bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto niskowęglowodanowe orzechowo – kokosowe, które w 100g produktu zawiera aż 15g białka (w większości pełnowartościowego) i zaledwie 11g węglowodanów. Tym samym pod względem jakości składników oraz proporcji makroskładników z pewnością bije na głowę większość ciast, jakimi mogliście zajadać się podczas świąt. Jest to dobra alternatywa dla osób, które chciałby trzymać dietę, ale jednocześnie trudno im odstawić słodycze.  Jeśli się postaracie możecie zmieścić to ciasto niskowęglowodanowe (a raczej jego kawałek 🙂 ) w swoim bilansie kalorycznym nawet jeśli jesteście na redukcji. Potrzebne składniki.

Ciasto niskowęglowodanowe orzechowo – kokosowe – składniki

– 50g płatków owsianych
– 100 ml mleka 0,5 %
– 40g orzechów włoskich
– 15g odżywki białkowej (dowolna firma)
– 3 jajka
– 10g kakao naturalne
– 300g chudego twarogu 0,5 %
– słodzik (wg uznania, ja dałem 10 sztuk, a jeśli lubicie słodkie to może być więcej)
– 50g wiórków kokosowe
– 60g płatków migdałowych
– 80g czekolady gorzkiej
– aromat waniliowy (kilka kropel)

 

Ciasto niskowęglowodanowe orzechowo – kokosowe – przepis

W 100 ml podgrzanego mleka rozpuszczamy słodzik (ja dałem 10 sztuk). Chudy twaróg wrzucamy do blendera, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego oraz wlewamy 100 ml mleka z rozpuszczonym słodzikiem. Zawartość dokładnie blendujemy, aby uzyskała konsystencje gęstej masy.

 

Do zmielonej masy dodajemy:
– 3 całe jajka
– 50 g płatków owsianych (wcześniej mielimy je w blenderze, lub młynku od kawy na drobny pył)

Płatki owsiane mielimy na drobny pył.
– 15g odżywki białkowej (koncentrat lub izolat)

Odżywka białkowa.
– 10g naturalnego kakao
– 60g płatków migdałowych
– 25g wiórków kokosowych (drugie 25g użyjmy później)


Po dodaniu reszty składników ponownie wszystko dokładnie blendujemy.

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Całość wylewamy na blachę, bądź do żaroodpornego naczynia, wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Na gotowym do pieczenia cieście układamy orzechy włoskie.

Wszystko posypujemy pozostałą częścią wiórków kokosowych (25g). Całość pieczemy w piekarniku na temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

Całość pieczemy 30-40 minut.

Jeśli komuś mało słodyczy może na koniec dodać czekoladową polewę.

Polewa:
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. W 150 ml gorącego mleka rozpuszczamy 80g tabliczki gorzkiej czekolady. Całość polewamy na ciasto.


Smacznego 🙂

Wartości odżywcza jednego 100g kawałka ciasta (z polewą):

Wartość energetyczna: 248 kcal
Białko: 15g
Węglowodany: 11g
Tłuszcze: 16g

 

Podsumowanie

Mam nadzieję,  że zaprezentowane wyżej niskowęglowodanowe ciasto orzechowo- kokosowe przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że możecie wprowadzić do niego pewne modyfikacje, tak aby bardziej pasował do Waszej diety. Bardzo łatwym sposobem na obniżenie kaloryczności tego ciasta jest zmniejszenie ilości niektórych składników zawierających większe ilości tłuszczu. Możecie o połowę zredukować ilość orzechów włoskich, wiórków kokosowych, płatków migdałowych oraz gorzkiej czekolady. Ten prosty zabieg sprawi, że ciast dalej będzie smaczne (może nie tak jak na początku), ale nie dość, że niskowęglowodanowe to jeszcze niskokaloryczne.

Do następnego razu

Maciek Gąsiorek
fitknowhow.pl

Autor: Maciek Gąsiorek